Musea

Bezoekerscentrum Leudal /Leudalmuseum

De musea in Leudal laten bezoekers graag kennismaken met 'wat ooit was'. Bezoekerscentrum Leudal vormt het kloppend hart van het Leudal van waaruit men excursies kan maken door het prachtige natuurgebied of andere activiteiten kan ondernemen zoals een bezoek aan het Leudalmuseum op de bovenste verdieping van het bezoekerscentrum. Het Leudalmuseum herbergt een aantal vaste collecties.

Een bijzondere plek in het museum wordt ingenomen door een groot aantal foto’s kaarten en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, die bezoekers een indruk geven van hoe het er in de jaren 1940-1945 aan toe ging in het Leudalgebied, het gebied tussen Noordervaart, Neers kanaal, de Maas en het kanaal Wessem-Nederweert.

Een blijvende herinnering aan de oorlogsjaren 1940-1945 en aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in het Leudal gebied hun leven hebben verloren, is het in 2001 onthulde Monument voor Verdraagzaamheid in de voortuin van Bezoekerscentrum Leudal. Elk jaar vindt hier nog een herdenkingsplechtigheid plaats voor veteranen uit alle windstreken.

Liberation Route

Niet vreemd dat de gemeente Leudal ervoor heeft gekozen om juist in de nabijheid van het Monument van Verdraagzaamheid een zogenaamde Luistersteen te plaatsen als onderdeel van Liberation Route Europe, de route die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden.

De Luistersteen met als naam 'Een sprankje hoop' laat mensen ter plaatse beleven wat zich in 1944 en 1945 in de directe nabijheid van Bezoekerscentrum Leudal allemaal heeft afgespeeld. De Luistersteen verwijst naar een telefoonnummer. De beller kan het verhaal beluisteren van Oberst Harry Hermann, die zijn commandopost in Heythuysen heeft en zijn 'Parapluus', Duitse Fallschirmjäger die onderdak zoeken op Kloosterhof en het St. Elisabethklooster.