Molens, kloosters en kastelen

Molens

De gemeente Leudal heeft een rijke cultuurhistorie. Zo is Leudal dé molengemeente van Limburg, die maar liefst 9 watermolens en 6 windmolens binnen haar gemeentegrenzen herbergt. Door molens een her- of nevenbestemming te geven als ook door de niet aflatende inzet van enthousiaste vrijwilligers, hebben veel molens in Leudal gelukkig hun monumentale en landschappelijke waarde weten te behouden.

Een goed voorbeeld hiervan, is de ruïne van watermolen Sint Elisabeth aan de Leubeek. De molen is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het grootste gedeelte verwoest door een explosie. In 2014 sloegen de gemeente Leudal, Waterschap Peel en Maasvallei en Staatsbosbeheer de handen in elkaar om de molen te restaureren en er meteen een waterkrachtcentrale voor de opwekking van duurzame energie van te maken. De molen is niet geheel in oude staat hersteld maar de restauratie was bedoeld om de huidige staat van de molen voor de toekomst te behouden. Er is een geheel nieuw sluiswerk en een nieuw houten schoepenrad geplaatst dat gekoppeld is aan een generator die stroom opwekt. De turbine wekt ongeveer 53.000 kWh stroom op, dat is voldoende voor circa 15 huishoudens. De watermolen is een nieuwe toeristisch-educatieve trekpleister voor het Leudal.

Kloosters en kastelen

Naast de vele molens staat de gemeente Leudal ook bekend om haar vele karakteristieke kloosters en kastelen uit de dertiende- tot negentiende-eeuw, omgeven door een gracht of prachtige tuinen. Enkele kastelen zijn onlangs gerestaureerd, maar allemaal liggen ze er even prachtig bij dankzij de goede zorg van eigenaar en/of vrijwilliger.